Η εκτίμηση του σχετικού κινδύνου θνησιμότητας που συνδέονται με το φυσιολογικό βάρος, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σε κλινικό επίπεδο.

Στόχος της μελέτης ήταν η πραγματοποίηση μιας συστηματικής ανασκόπησης των αναφερόμενων αναλογιών κινδύνου (HR) θνησιμότητας από όλες τις αιτίες για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα σε σχέση με αυτά με φυσιολογικό βάρος στο γενικό πληθυσμό.

Ερευνήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, χωρίς περιορισμούς στη γλώσσα.

Επιλέχθηκαν οι μελέτες που ανέφεραν την αναλογία κινδύνου (HR) για όλες τις αιτίες θνησιμότητας με τη χρήση των τυποποιημένων κατηγοριών με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από προοπτικές μελέτες ενήλικου γενικού πληθυσμού μετά από συναίνεση ανάμεσα στους κριτές. Αποκλείστηκαν οι μελέτες που δεν χρησιμοποιούσαν την τυποποιημένη κατηγοριοποίηση, αυτές που αφορούσαν εφήβους ή άτομα με ειδικές παθήσεις ή που υποβάλλονταν σε ειδικές διαδικασίες. Η αναζήτηση στο PubMed απέδωσε 7.034 άρθρα, εκ των οποίων επιλέχθηκαν τα 141 (2.0%). Η αναζήτηση στο EMBASE απέδωσε δύο επιπλέον άρθρα. Μετά την αφαίρεση των επικαλυπτόμενων μελετών, 97 μελέτες επελέγησαν προς ανάλυση, παρέχοντας ένα συνολικό μέγεθος δείγματος πάνω από 2.88 εκατομμύρια άτομα με πάνω από 270.000 θανάτους.

Τα δεδομένα εξάχθηκαν από έναν κριτή και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από τρεις ανεξάρτητους κριτές. Επιλέχθηκε το πιο σύνθετο διαθέσιμο μοντέλο για το πλήρες δείγμα και χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία από αναλύσεις ευαισθησίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης υπερβολικής ή ελλιπούς προσαρμογής (μη διορθωμένο τουλάχιστον για την ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα).

Οι αναλογίες κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητα για υπέρβαρους (ΔΜΣ 25 - <30), παχύσαρκους (ΔΜΣ ≥ 30), 1ο βαθμό παχυσαρκίας (ΔΜΣ 30-<35) και 2ο και 3ο βαθμό παχυσαρκίας (ΔΜΣ≥35) υπολογίστηκαν σε σχέση με το φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ από 18.5-<25). Οι αναλογίες κινδύνου ήταν 0.94 (95%CI: 0.91 – 0.96) για τους υπέρβαρους, 1.18 (95%CI: 1.12 -1.25) για τους παχύσαρκους (όλων των βαθμών σε συνδυασμό), 0.95 (95%CI: 0.88-1.01) για την παχυσαρκία 1ου βαθμού και 1.29 (95%CI: 1.18 – 1.41) για τους βαθμούς 2 και 3 της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα αυτά επέμεναν όταν οι αναλύσεις περιορίστηκαν στις μελέτες που μετρήθηκαν το βάρος και ύψος που κρίθηκε ότι έχουν επαρκώς προσαρμοστεί. Οι αναλογίες κινδύνου έτειναν να είναι ψηλότερες όταν το βάρος και ύψος ήταν αυτοαναφερόμενα και όχι μετρηθέντα.

Συμπερασματικά σε σχέση με το φυσιολογικό βάρος, τόσο η παχυσαρκία (όλων των βαθμών) όσο και επιμέρους η παχυσαρκία 2ου και 3ου βαθμού σχετίζεται σημαντικά με μεγαλύτερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ο 1ος βαθμός παχυσαρκίας δεν σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα και το υπερβάλλον βάρος συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Η χρήση των προκαθορισμένων προτύπων ΔΜΣ μπορεί να διευκολύνει τις συγκρίσεις μεταξύ μελετών.

 
Πηγή: JAMA