Το περιβάλλον που διευκολύνει την αύξηση πρόσληψης ενέργειας και θρεπτικών συστατικών και η κακή διατροφή συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία.

Εξετάσαμε την επίδραση της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος στον επιπολασμό της παχυσαρκίας και της διατροφικής συμπεριφοράς στην αρχή της εφηβείας.

Δεκαπέντε σχολεία στη Βικτώρια, στην Αυστραλία, περιλήφθηκαν τυχαία από το επίπεδο 2 ανάμεσα σε 5 επίπεδα κοινωνικοοικονομικής κλίμακας (μέσο προς χαμηλό). Σε 9 σχολεία, οι μαθητές στην 6η τάξη στο Δημοτικό Σχολείο είχαν μεταβεί στα διάφορα σχολεία για την 1η γυμνασίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σε 6 σχολεία, οι μαθητές παρέμειναν στα ίδια σχολεία.

Δεδομένα (Νο 1) συλλέχθηκαν από τους μαθητές (Ν = 245) στην 6η (ηλικίας 11-13 ετών) και δεδομένα (Νο 2) συλλέχθηκαν από 243 (99%) της αρχικής ομάδας στην 1η γυμνασίου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είχαν ουσιαστικά αυτο-αναφορές μαθητών μέσω ερωτηματολογίου, μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των μαθητών, και καταγράφηκαν τα στοιχεία του περιβάλλοντος σχολείου μέσω του προσωπικού του σχολείου.
Σε 243 μαθητές, το 63% (n = 152), άλλαξε σχολείο στο ενδιάμεσο, χωρίς σημαντική διαφορά στο σωματικό βάρος.

Οι μαθητές που άλλαξαν σχολείο βρέθηκαν να έχουν αυξήσει τις αγορές τους μετά το σχολείο σε σνακ και ζαχαρούχα, με μεγαλύτερη πρόσληψη ποτών, λιγότερα σνακ με φρούτα και λαχανικά στην τάξη, και λιγότερη ενθάρρυνση για την υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με τους μαθητές οι οποίοι παρέμειναν στο ίδιο σχολείο.

Έρευνες στο προσωπικό των σχολείων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έδειξαν ότι στις καντίνες αναγράφονταν πολύ λιγότερες συστάσεις και συμβουλές για υγιεινή διατροφή.

Συμπερασματικά, μια αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος έχει αρνητικές συνέπειες για την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών.

 

Πηγή: Prev Chronic Dis. 2015 Sep 10;12:E145.