Τα αποτελέσματα των μελετών που διερευνούν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ανθρώπους είναι αντιφατικά. Ο στόχος της μελέτης μας είναι να αξιολογηθεί ποσοτικά η επίδραση του πράσινου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη .

Πραγματοποιήσαμε μια στρατηγική αναζήτηση της βιβλιογραφίας (PubMed , EMBASE και Βιβλιοθήκη Cochrane (ενημέρωση έως τον Ιανουάριο του 2013) για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αξιολόγησαν τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη . Η ποιότητα των μελετών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την κλίμακα Jadad. Οι σταθμισμένοι μέσοι όροι των διαφορών υπολογίστηκαν για τις καθαρές μεταβολές των μετρήσεων του σακχάρου με κατάλληλα στατιστικά μοντέλα. Διενεργήσαμε αναλύσεις ευαισθησίας για τη διερεύνηση τυχόν ετερογένειας μεταξύ των μελετών . Με ανάλυση παλινδρόμησης διερευνήθηκε η επίδραση της δόσης του πράσινου τσαγιού στο σάκχαρο νηστείας και τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης.

Δεκαεπτά μελέτες που περιλάμβαναν ένα σύνολο 1133 ατόμων συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα μετα-ανάλυση . Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τις συγκεντρώσεις της γλυκόζης νηστείας και την αιμοσφαιρίνη A1C (Hb A1c) κατά -0.09 mmol/l (P<0.01) και -0.30 % (Ρ<0.01), αντίστοιχα . Περαιτέρω στρωματοποιημένες αναλύσεις με μελέτες με υψηλό δείκτη Jadad έδειξαν ότι το πράσινο τσάι μείωσε σημαντικά τις συγκεντρώσεις της ινσουλίνης νηστείας ( -1.16 μIU/mL, p="0.03).
<br">
Συμπερασματικά η μετα-ανάλυση αυτή έδειξε ότι το πράσινο τσάι έχει ευνοϊκές επιδράσεις, δηλαδή ελαττώνει τη γλυκόζη νηστείας και τις συγκεντρώσεις της HbA1c . Οι αναλύσεις των υποομάδων έδειξαν μια σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της ινσουλίνης νηστείας σε μελέτες με υψηλό δείκτη Jadad.