Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αναστρέψουν τη μεταβολική διαταραχή αν προσκολληθούν σε υδρική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, των 850 kcal την ημέρα για 3 με 5 μήνες, και μετά να επανεντάξουν την τροφή, με συνεχή προσπάθεια διατήρησης της απώλειας βάρους που περιλαμβάνει φυσική άσκηση και γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.Αυτό είναι το αποτέλεσμα μετά από 1 έτος της ανοιχτής τυχαιοποιημένης μελέτης πρωτοβάθμιας φροντίδας με πρόγραμμα ελέγχου βάρους για υποστροφή του διαβήτη τύπου 2 (Diabetes Remission Clinical Trial [DiRECT]) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet.

Η αμφιλεγόμενη αυτή μελέτη σε 250 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που είχαν έναρξη νόσου μέχρι και 6 χρόνια πριν, συνέκρινε ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με μια τυποποιημένη φόρμουλα του εμπορίου (Cambridge Weight Plan) που χορηγούνταν από νοσηλεύτριες ή διαιτολόγους με εκπαίδευση περίπου 8 ωρών σε 49 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη συνεχίστηκε για τουλάχιστον 2 έτη. Συμπεριλήφθησαν άτομα ηλικίας 20 με 65 ετών, με διάγνωση διαβήτη τα τελευταία 6 χρόνια, με δείκτη μάζας σώματος 27 με 45 kg/m², που δεν ελάμβαναν ινσουλίνη.

Υποστροφή του διαβήτη παρατηρήθηκε στο ένα έτος στους μισούς συμμετέχοντες (46% στην ομάδα παρέμβασης και 4% στην ομάδα ελέγχου: odds ratio, 19.7; 95% CI 7.8–49.8; < .0001). Η μελέτη αυτή εκπορεύτηκε κυρίως από την κινητοποίηση των ασθενών και η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική.

Μέχρι τώρα τίποτε πλην της βαριατρικής χειρουργικής δεν κατάφερε να ''θεραπεύσει''το διαβήτη. Η παρούσα μελέτη διαφέρει από παλαιότερες αντίστοιχες γιατί έγινε κάτω από φυσιολογικές καθημερινές συνθήκες, και από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Επιπρόσθετα, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε ορίσει την υποστροφή του διαβήτη ως πρωτογενές καταληκτικό σημείο.

Συμπερασματικά, η ''ίαση'' του διαβήτη δεν είναι απατηλό όνειρο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί και στην πρωτοβάθμια φροντίδα με κύριο μέσο την υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση και τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Reference:

Lancet. 2017 Dec 4. pii: S0140-6736(17)33102-1