Perforin-Positive Dendritic Cells Exhibit an Immuno-regulatory Role in Metabolic Syndrome and Autoimmunity. Yael Zlotnikov-Klionsky, Bar Nathansohn-Levi, Elias Shezen, Chava Rosen, Sivan Kagan, Liat Bar-On, Steffen Jung, Eric Shifrut et al
Immunity, Vol. 43, Issue 4, p776–787, Published online: September 15, 2015
Νεα στοιχεία δείχνουν ότι ανοσολογικοί μηχανισμοί διέπουν τον μεταβολικό έλεγχο του λιπώδους ιστού. Ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity έδειξε ότι ορισμένες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Στη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Yair Reisner από το Τμήμα Ανοσολογίας, στο Weizmann Institute of Science, στο Ισραήλ παρατήρησε ότι τα ποντίκια που στερούνται ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού ανέπτυξαν μεταβολικές ανωμαλίες και είχαν υπερβολικό βάρος, ακόμα και όταν κατανάλωναν μετρημένες θερμίδες.
Ευρήματα από προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζουν ρόλο στην απελευθέρωση ή την αποθήκευση της ενέργειας του λιπώδους ιστού του. Ορισμένοι ειδικοί στην πραγματικότητα δείχνουν ότι η παχυσαρκία είναι μια αυτοάνοση, φλεγμονώδης κατάσταση. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απελευθέρωση ενός τοξικού μορίου γνωστό ως περφορίνη οδήγησε σε προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους σε ποντίκια που στερούνται ορισμένων δενδριτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ποντίκια βρέθηκε επίσης να εμφανίζουν χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι σε αυτά τα ποντίκια είχαν μεταβληθεί τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον λιπώδη ιστό τους. Μείωση των Τ κυττάρων εμπόδιζε τα ποντίκια που στερούνταν δενδριτικών κυττάρων που εκλύουν περφορίνη να αυξήσουν το βάρος τους και να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.
"Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ποντίκια που στερούνται αυτών των ρυθμιστικών δενδριτικών κυττάρων βρέθηκαν επίσης να είναι πιο επιρρεπή να αναπτύξουν μια άλλη μορφή της αυτοανοσίας με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στη σκλήρυνση κατά πλάκας," πρόσθεσαν οι ερευνητές. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μία από τις λειτουργίες των δενδριτικών κυττάρων που εκφράζουν περφορίνη είναι η απομάκρυνση των εν δυνάμει αυτοάνοσων Τ κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει μια μείωση στην φλεγμονή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τροποποιώντας την αφθονία αυτών των κυττάρων σε σχέση με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία τέτοιων ασθενειών.