American Academy of Sleep Medicine. "Late sleep timing linked to poorer diet quality, lower physical activity”
Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η καθυστέρηση του ύπνου συνδέεται με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος και δεν σχετίζεται με τη συνολική θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο, εξακολουθεί να συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα διατροφής, δηλαδή κυρίως fast food, μειωμένη ποσότητα λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
"Τα αποτελέσματά μας μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει τη ζωή το χρονοδιάγραμμα του ύπνου, που εκτός από τη διάρκεια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Kelly Glazer Baron, PhD, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Feinberg School of Medicine στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, Ιλλινόις. "Είναι πιθανό ότι κακές διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα που κοιμούνται αργά, με αυξημένο κίνδυνο αύξησης του βάρους μακροπρόθεσμα."
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό Sleepκαι παρουσιάστηκε στις 12 Ιουνίου στο Ντένβερ στο SLEEP 2016, την 30η Επέτειο Συνάντησης των εταιριών μελέτης του ύπνου (Associated Professional Sleep Societies LLC - APSS).
Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 96 υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, με διάρκεια ύπνου 6,5 ώρες ή περισσότερο. Στη μελέτη έγινε 7ήμερη καταγραφή ύπνου από την κινησιογραφία του καρπού, μελετήθηκαν ημερολόγια τροφίμων για τη μέτρηση της θερμιδικής πρόσληψης και τις συνήθειες διατροφής, και έγινε παρακολούθηση SenseWear βραχίονα για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας. Τα επίπεδα μελατονίνης εκτιμήθηκαν επίσης. Το σωματικό λίπος εκτιμήθηκε με τη χρήση διπλής απορροφησιομετρίας (DΕXA).