Η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με ελαττωμένο κίνδυνο μειζόνων χρόνιων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και θνητότητας δεν είναι ξεκάθαρη.

Εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και η συνολική όπως και η επιμέρους ανά αίτιο θνητότητα ανάμεσα σε 76.464 γυναίκες της μελέτης «Nurses' Health Study» (1980–2010) και 42.498 ανδρών της μελέτης «Health Professionals Follow-up Study» (1986–2010). Οι συμμετέχοντες με ιστορικό καρκίνου, καρδιακής ή αγγειακής εγκεφαλικής νόσου αποκλείστηκαν. Η κατανάλωση των ξηρών καρπών εκτιμήθηκε κατά την έναρξη και στη συνέχεια κάθε 2 ως 4 χρόνια.
 
Κατά τη διάρκεια 3.038.853 προσωπο-ετών παρακολούθησης, 16.200 γυναίκες και 11.229 άνδρες απεβίωσαν. Η κατανάλωση ξηρών καρπών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη συνολική θνητότητα και στους άνδρες και στις γυναίκες μετά τη προσαρμογή για άλλους γνωστούς ή ύποπτους παράγοντες κινδύνου. Οι αναλογίες κινδύνου για θάνατο στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς σε σχέση αυτούς που δεν κατανάλωναν ήταν 0.93 (95% confidence interval [CI], 0.90 - 0.96) για κατανάλωση ξηρών καρπών λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, 0.89 (95% CI, 0.86 - 0.93) για μια φορά την εβδομάδα, 0.87 (95% CI, 0.83 - 0.90) για 2 έως 4 φορές την εβδομάδα, 0.85 (95% CI, 0.79 - 0.91) για 5-6 φορές εβδομαδιαία και 0.80 (95% CI, 0.73 - 0.86) για 7 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (P<0.001 για την τάση). Σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν επίσης ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και των θανάτων που οφειλόταν σε καρκίνο, καρδιακή και αναπνευστική νόσο.

Συμπερασματικά σε δύο μεγάλες ανεξάρτητες μελέτες φάνηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν αρνητικά με τη συνολική και την επιμέρους ανά αίτιο θνητότητα, ανεξάρτητα από άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.