Συγγραφέας: Δ. Ρίχτερ
 
Δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά κοινές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης σχετικά με την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών. Ως ομάδα υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου ορίζονται όσοι πάσχουν ήδη από στεφανιαία νόσο, διαβήτη, πολύ υψηλά επίπεδα ατομικών παραγόντων κινδύνου και όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 
Κύριος στόχος θεραπείας παραμένει η LDL ( <70 στους πολύ υψηλού κινδύνου, < 100 στους υψηλού κινδύνου και < 115 στους μετρίου κινδύνου) αλλά στους νέους πίνακες λαμβάνεται υπόψη και η HDL διότι αλλάζει σημαντικά τον συνολικό κίνδυνο. Ακόμη υψηλότερο κίνδυνο από αυτόν που φαίνεται στους πίνακες έχουν άτομα κοινωνικά απομονωμένα, με καθιστική ζωή και κοιλιακή παχυσαρκία, όσοι έχουν αυξημένο πάχος ενδοθηλίου στον υπέρηχο καρωτίδων και όσοι έχουν θετικό κληρονομικό ιστορικό Στεφ. Νόσου.

Υγιεινο-διαιτητικές Παρεμβάσεις
 
1. Αλλαγή τρόπου ζωής.
 
Τονίζεται πάντα η αλλαγή τρόπου ζωής και η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με μονό και πολύ- ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η απώλεια βάρους βοηθά αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε μαγικά αποτελέσματα για την LDL( για κάθε 10κιλά απώλεια βάρους η LDL κατά μέσο όρο πέφτει κατά 8 mg/dl) ενώ αντίθετα τα τριγλυκερίδια ανταποκρίνονται έντονα στην μεταβολή του βάρους με μείωση τους κατά 20-30%.
 
Η HDL αυξάνει με την κατανάλωση αλκοόλ, την απώλεια βάρους (0.4 mg/dl αύξηση για κάθε κιλό που χάνεται), και την άσκηση (25-30 χιλ. ταχύ περπάτημα την εβδομάδα την αυξάνει κατά 3-6 mg/dl).
 
2. Διαιτητικά συμπληρώματα και λειτουργικά τρόφιμα

Οι φυτικές στερόλες/ στανόλες επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση τους στις υπολιπιδαιμικές οδηγίες με 2γρ ημερησίως να μειώνουν την LDL κατά 10% περίπου.

Η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει κατά 3-5% την LDL και θετική επίδραση επίσης έχει η κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε ίνες. Τα ω3 σε δοσολογία 2-3 γρ/ημ μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια κατά 25-30%. 
Εάν δεν καταφέρουμε αν επιτύχουμε τους επιθυμητούς στόχους LDL μετά από τρεις μήνες υγιεινοδιαιτητικής αγωγής προσθέτουμε φαρμακευτική αγωγή χωρίς να ξεχνάμε όμως πως η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι καλό να συνεχιζεται.

Δ. ΡΙΧΤΕΡ, MD, FESC, FAHA
Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών,
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας